7 lucruri pe care le făceau oamenii din trecut care ne ajută acum să trăim mai bine

Cu tehnologiile de astăzi, internetul și progresul zilnic este foarte greu să ne imaginăm dificultățile vieților strămoșilor noștri. Lucrurile considerate normale în acel moment ne pot face să râdem sau chiar să ne înfricoșăm

Modalitățile lor ciudate de vindecare a bolilor, a tradițiilor lor și chiar a vieții lor de zi cu zi sunt curiozități în toate aspectele care par astăzi foarte ciudate.

 

1. Colorarea părului

Femeile au început să-și vopsească părul cu mai mult de 3000 de ani în urmă, dar în trecut nu existau saloane și nu existau amestecuri speciale de colorare, de aceea femeile antice au folosit aproape totul, de la ceapă și scorțișoară la sulf și cenușă.

De asemenea, pentru a-și face părul mai strălucitor trebuiau să petreacă ore întregi în lumina soarelui. Nu este de mirare că astfel de experimente nu s-au încheiat bine.

 

2. Schimbarea aspectului picioarelor

Această tradiție a existat în China și a fost populară printre nobili; fetele cu vârsta cuprinsă între 4-5 ani erau făcute să-și lege picioarele și să poarte pantofi de dimensiuni mici pentru a-și forma picioarele.

În ciuda faptului că procedura în sine era foarte dureroasă și periculoasă, picioarele sănătoase normale au fost considerate a fi semnul unei persoane obișnuite și puteau să fie o problemă atunci când o fată dorea să se căsătorească.

 

3. Cărțile cu reclamații

Cărțile cu reclamații au existat de mii de ani; de exemplu, exista o tabletă cu reclamații de 3000 de ani despre livrarea unui tip de cupru greșit. Nu a fost la fel de ușor ca apelarea unei linii de asistență telefonică sau lăsarea de feedback pe un site web. A fost nevoie de un efort real.

 

4. Lacrimatorii

Borcane mici, cu gâturi înguste – lacrimatorii – erau adesea găsite în morminte. Aparent, lacrimile jelitorilor  au fost adunate în interiorul lor; aceste vase ar putea indica de asemenea cât de mult o soție îi simțea lipsa soțul ei în timp ce era plecat.

 

5. Vindecarea cu magie și  bălegar

Indiferent de cât de neplăcută ar putea părea medicina modernă, ea are un gust mai bun decât medicamentele care au fost făcut cu bălegar.

În 1500 î.Hr., excrementele multor animale, păsări și chiar oameni au fost folosite ca remedii pentru toate bolile și protecția față de spiritele malefice considerate a fi motivul bolilor.

Apropo, oamenii antici au folosit de asemenea vrăji și ritualuri magice ca tratament.

 

6. Construcții la scară foarte mare

În antichitate, oamenii obișnuiau să ia construcțiile, în special clădirile temple, foarte în serios. De exemplu, Piatra de Sud din Baalbek cântărește peste 1.000 de ton; e greu de imaginat cum oamenii care au fost la fel ca noi au creat și mutat astfel de blocuri și au făcut clădiri cu ele.

 

7. Patriarhie nelimitată

În Roma antică, tații aveau o putere nelimitată asupra copiilor lor pentru întreaga lor viață. Așa-numita „putere patriarhală” le dădea dreptul să organizeze căsătoriile și divorțurile copiilor, să refuze nou-născuții și chiar să-i ucidă sau să îi vândă dacă șeful familiei nu voia acest copil.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *